Laatst ondekten we bij een jongetje allemaal rode vlekjes op zijn lichaam.
We wisten toen niet precies wat het was.
Daarom hier een overzicht over de verschillende kinderziektes die er zijn:
Waterpokken
De eerste verschijnselen van waterpokken zijn rode vlekjes waar bovenop blaasjes ontstaan, verspreid over het lichaam. Die bevatten eerst helder en dan troebel vocht. Binnen een paar uur breekt dat blaasje door en vormt zich een korst. Tussen die plekken ontstaan weer nieuwe pokken, gedurende een dag of vier.
De bestaande behandeling met geneesmiddelen tegen waterpokken wordt alleen toegepast bij kinderen die bijzonder kwetsbaar zijn voor infecties. Andere kinderen hebben geen baat bij die behandeling. Soms voelt een kind verder niets, maar een aantal ellendige dagen is niet ongewoon. Eventuele jeuk kan worden bestreden met mentholpoeder. Vraag alleen niet: "Heb je jeuk?", want dan heeft iedereen het. Voorkom dat uw kind de blaasjes stukkrabt of de korsten eraf probeert te pulken. De ziekte is overigens zeer besmettelijk.
Roodvonk
Eén van de volgende symptomen vormt het begin van roodvonk: keelpijn, overgeven, koorts of hoofdpijn. Na een dag of twee ziet u pas rode uitslag op de huid: vlekjes met iets verheven puntjes bij de haarwortel. Ze ontstaan vanuit de hals of de oksels en verspreiden zich over het lichaam. De tong is eerst beslagen, maar wordt daarna vuurrood. Het is een keelinfectie die met penicilline bestreden moet worden. Dit is echt een ziekte waarbij de huisarts nodig is, ook voor controles lang nadat het over lijkt te zijn.
Impetigo (krentenbaard)
Impetigo is een zeer besmettelijke huidinfectie, beginnend als een klein kapotgekrabd plekje in het gezicht rond de mond. Vandaar de bijnaam krentenbaard. Overal op het lichaam onstaan open plekjes met gele korsten, maar vooral op het gezicht en onbedekte lichaamsdelen. Met krentenbaard gaat u altijd naar de dokter.
Pseudokroep
Kinderen tot een jaar of 4 kunnen pseudokroep krijgen: benauwd-zijn tijdens een verkoudheid, met gierende inademing, meestal rond een uur of 11 's avonds. Geen paniek, maar wel de dokter erbij halen.
Pseudokroep is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen in de buurt van de stembanden. Door deze ontsteking zwelt het slijmvlies rondom de stembanden op, met benauwdheid als gevolg. De benauwdheid ontstaat doordat er vanwege de gezwollen bovenste luchtpijp minder lucht ingeademd kan worden. De behandeling is gericht op het doen afnemen van de zwelling, waarna het probleem van de ziekte verholpen is. De infectie zelf gaat altijd binnen een paar dagen over.
Het advies om te stomen bij pseudokroep is verouderd. Tegenwoordig wordt er bij ernstige benauwdheid als gevolg van de pseudokroep vaker met pulmicort gewerkt, omdat dat effectiever is. Pulmicort is een prednison-achtige stof die ervoor zorgt dat de zwelling in de larynx (het deel van de keel dat dicht zit) sterk afneemt.
Stomen met koude (!) vochtige lucht – of wandelen in de vochtige buitenlucht – is niet onzinnig en het helpt wel een beetje, maar het gunstige effect ervan is veel minder dan dat van pulmicort. Het voordeel van stomen of wandelen is echter dat je daarvoor niet naar een dokter hoeft.
Werkt het stomen niet, of is het kind heel erg benauwd, dan kan men alsnog naar een dokter gaan.
Vierde kinderziekte
De vierde ziekte (rubella, scarlatina) komt alleen bij kinderen onder de drie jaar voor en is gemakkelijk te verwarren met rodehond; het heeft echter één opvallend kenmerk: het begint met een temperatuurverhoging die een dag of drie aanhoudt.Als de lichaamstemperatuur daalt, verschijnt de uitslag. Het zijn kleine rode vlekjes. Er komen geen complicaties bij voor, behalve dat er door de hoge koorts kans bestaat op stuipen. Er is geen speciale behandeling nodig.
Vijfde kinderziekte
De vijfde ziekte (erythema infectiosum)"is een licht besmettelijke ziekte, die geen koorts veroorzaakt. Deze aandoening komt nogal eens als epidemie voor in tehuizen en inrichtingen waar meerdere kinderen dicht tezamen leven.Zonder voorafgaande ziekteverschijnselen begint de uitslag in het gezicht, met kleine en grote vlekjes, die felrood en enigszins verheven zijn. De streek om de mond blijft erg bleek.Na één dag breidt de uitslag zich uit over de strekzijde van armen en benen.Drie of vier dagen later is het hele lichaam met kleine rode vlekjes bedekt. De uitslag duurt drie tot zeven dagen; een enkele keer komt het nog eens terug na zeven tot tien dagen. Er is geen speciale behandeling nodig.
Zesde kinderziekte
De zesde ziekte (exanthema subitum of roseola infantum) wordt waarschijnlijk door een virus veroorzaakt. De ziekte komt vrijwel alleen bij kinderen van een half tot drie jaar voor.Het kind heeft hoge koorts, gedurende een tot vijf dagen. Daarna volgt de uitslag - kleine lichtrode vlekjes - die op de romp begint en zich dan uitbreidt naar nek, armen en benen. De uitslag lijkt wel wat op die van mazelen en rodehond en verbleekt in een tot twee dagen.De aandoening is niet te voorkomen en alleen de koorts is zo nodig te bestrijden. Men kan een aspirientje geven. Als dat niet helpt, kan lauw afsponsen of inwrijven met alcohol verlichting brengen.
maandag 22 oktober 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten